Seni bina futuristik – bagaimana kita membayangkan masa depan?

Seni bina futuristik yang jelas menunjukkan bagaimana kita membayangkan masa depan kita

 

Segala yang kita faham dengan istilah "seni bina futuristik" sebenarnya agak berbeza. Itulah logik, bukan? Seni bina futuristik adalah seni bina masa depan. Ini akan menjadi sangat berbeza, serta reka bentuk semasa kami.

Misalnya, terdapat beberapa bangunan yang melambangkan aspirasi ke atas. Struktur besar-besaran ini dibubarkan secara visual di udara. Ini memaksimumkan bangunan pencakar langit atau bangunan berskala besar lain yang kelihatan tidak berminat dan lapang dan menekankan keluasan landskap.

Pencakar Langit di New York

Seni Bina Futuristik Membina dan Hidup Skyscraper Dragonfly New York

Bangunan futuristik yang lain melambangkan daya tarikan untuk teknologi baru dan menekankan kehadiran mereka melalui penggunaan warna-warna metalik yang gelap. Seni bina futuristik mengambil pelbagai penampilan, bergantung pada bagaimana kita membayangkan masa depan.

Kami bawakan kaji selidik kami untuk soalan ini.

Sobra Towers di Kuwait

Seni bina futuristik Membina dan hidup Sobra Towers Kuwait
Aequorea, bandar terapung

Futurists dan pakar alam sekitar sentiasa menarik perhatian kita kepada fakta bahawa kita mungkin tidak lama lagi akan dibanjiri oleh air. Kita perlu belajar untuk tidak membina tanah yang padat, tetapi di atas air, untuk hidup dan bekerja di sana. Ketakutan ini, atau visi untuk masa depan, mesti memberi inspirasi kepada kerja arkitek Vincent Callebaut dan rakan-rakannya.

Aequorea - bandar terapung

Seni bina futuristik Membina dan hidup Aequorea bandar terapungSeni bina futuristik Aequorea bandar terapungMenara air Kuwait City menunjukkan bentuk yang hebat yang membolehkan kita mencapai dimensi yang lebih tinggi

Bangunan organik dan semulajadi di Kuwait tidak hanya menarik secara visual. Mereka terus membenarkan kami mencapai ketinggian baru semata-mata dari segi teknikal.

Reka bentuk futuristiknya adalah contoh biasa.

Piramid Organik - Penemuan semula bentuk organik

Sejarah mengajar kita bahawa nenek moyang kita mempunyai pengetahuan yang sangat maju dan terlupa. Bagaimana piramid hebat dibina, tidak begitu jelas dan banyak mengesyaki pengaruh luar angkasa.

Bio-Pyramid 

Seni Bina Futuristik Membina dan Hidup Bio Piramid

Reka bentuk kuno dan antik seolah-olah menyembunyikan banyak potensi dalam diri mereka. Arkitek masa depan berhasrat untuk mendapat keuntungan sebanyak mungkin daripada ini.

Bio-piramid, yang dirancang untuk Kaherah, adalah contoh biasa simbiosis yang sempurna antara masa lalu dan masa depan. Saiznya akan melepasi bangunan Mesir beberapa kali.

Tangkap Awan, atau bagaimana untuk mendapatkan awan di tempat yang betul

Ini bukan projek perumahan, tetapi ia dibuat dengan bantuan arkitek Korea. Projek ini mempunyai keupayaan untuk menangkap awan dan membawa mereka ke tempat yang mereka perlukan.

Tangkap Awan

Seni Bina Futuristik Membina dan Tangkapan Awan Langsung

Projek futuristik sedemikian berdiri untuk harapan untuk lebih solidariti dan juga pengedaran barang di kalangan orang di seluruh dunia.

Ecorium di Korea Selatan membuat penyelidikan ke alam sekitar sebagai pengalaman nyata

Penyelidikan ke atas perlindungan alam sekitar akan berlaku di kompleks ini di lokasi yang sangat menarik. Kerja di kawasan ini akan menjadi sangat menarik. Bangunan ini juga merupakan contoh utama pembinaan tenaga yang cekap.

Ecorium di Korea Selatan

Senibina Futuristik Membina dan Hidup Ecorium Korea Selatan

Resort Dawang Mountain di China

Resort Dawang Mountain di China adalah simbol estetika futuristik. Kompleks ini dibina dalam bentuk stesen angkasa, dan juga satu daripada filem sci-fi. Orang ramai berasa selesa di kompleks ...

Resort Dawang Mountain di China

Seni Bina Futuristik Membina dan Hidup Dawang Mountain Resort China

Adakah spa sedemikian akan menjadi lokasi impian dalam beberapa dekad? Sesungguhnya anda boleh menghabiskan percutian anda di sana dengan baik, bukan?

Nomads Baru: pencakar langit masa depan

Percubaan untuk hidup di planet lain kini dianggap sebahagian besar sebagai penyelesaian kepada beberapa masalah di Bumi. Tetapi mungkin bagi ramai orang ini adalah impian yang tidak disebabkan oleh bahaya krisis global?

Pencakar langit di Marikh

Seni Bina Futuristik Membina dan Hidup Pencakar Langit Nomad Marikh

Itulah sebabnya projek senibina futuristik seperti "The New Nomads" dicipta. Mereka melambangkan kehidupan baru - di kawasan kecil, tetapi masih mudah alih dan bergaya

Underwater Hotel

Keadaan ini sama dengan hotel di bawah air ini. Ia mewakili perspektif yang baik berdasarkan perubahan iklim dan pada masa yang sama ramai orang berharap bahawa dunia kita menjadi satu dengan kehidupan air ...

Underwater Hotel

Seni bina futuristik Membina dan hidup di bawah air hotel

Bandar di langit

Bangunan di bawah air juga merupakan penyelesaian untuk mendapatkan lebih banyak ruang hidup. Kita perlu mendiami Bumi pada pelbagai peringkat supaya kita mempunyai ruang hidup dan ruang kerja yang mencukupi ... Beberapa projek seni bina futuristik untuk bandar-bandar di langit membuktikan ini serta rancangan bawah laut.

Kota yang futuristik di langit

Seni Bina Futuristik Membina dan Hidup Bandar-Langit Senibina Futuristik Membina dan Projek Langit Kota Live