Rumah seni bina Jepun Shigeru-Ban

Rumah moden senibina Jepun pada waktu malam

Seni bina Jepun Shigeru - Rumah Ban akan menarik perhatian anda

Pada tahun 2014 beliau memenangi Hadiah Pritzker. Ini adalah satu peristiwa, tetapi bukan satu-satunya sebab mengapa kita mahu menulis tentang Shigeru - Ban hari ini. Alasan sebenar untuk laporan kami hari ini ialah kami baru-baru ini menyedari rumah-rumah seni bina Jepun yang hebat.

Untuk masa yang lama kita tidak melihat gambar-gambar kerja moden seni bina ini. Mereka adalah inspirasi dan sangat popular dalam semua cara.

Inovatif dan mengagumkan

shigeru ban seni bina rumah seni bina jepun
Tidak lama lagi untuk harga Pritzker

Adakah anda tahu apa-apa lagi mengenai Hadiah Pritzker? Pengasas penghormatan yang tinggi dalam seni bina ini ialah Jay A. Pritzker. Hasratnya adalah untuk menawarkan hadiah berprestij dalam bidang seni bina, kerana ini belum diliputi oleh Anugerah Nobel. Harga ditaja oleh Hyatt hotel chain. Selepas kematian Jay Hyatt, asas dan hadiah itu didorong oleh anak lelaki yang lebih tua. Hari ini ternyata bahawa jangkaan telah terbukti dengan baik. Anugerah ini menggalakkan kreativiti dalam bidang seni bina.

Seni bina yang mempesonakan

seni bina moden shigeru larangan bangunan moden

Bangunan Shigeru-Ban dan Seni bina Jepun secara umum

Shigeru-Ban telah menjadi sebahagian daripada Yuri selama beberapa tahun. Ini berlaku pada tahun 2006 dan 2009. Beliau dilahirkan pada 5 Ogos 1957. 2014 beliau mendapat hadiah. Menurut Yuri semasa, karyanya melambangkan misi Pritzker. Tetapi menurut pendapat kami, ia juga melambangkan seni bina Jepun yang terbaik. Kerana ia berjaya bertindak dengan cara yang sangat halus pada masa yang sama domestik dan global. Yang kedua berlaku di atas semua oleh dominasi yang begitu menarik untuk elemen udara seni bina hari ini. Elaun cahaya semulajadi dan teknologi moden untuk penguasaannya membuat rumah arsitekturnya dihiasi secara manusia dan rohani dengan cara yang jauh dari Timur.

Senibina dengan garis lembut

seni bina jepang rumah modenTerutamanya bangunan moden

shigeru ban seni bina seni bina moden

Seni bina yang mengilhamkan

seni bina jepun shigeru ban rumah kontemporari

Semuanya berdasarkan kajian

Seperti yang sering terjadi dalam hidup, mudah tetapi pada masa yang sama pengembaraan rawak yang seolah-olah adalah hasil penerokaan mendalam. Setiap bangunan diperiksa dengan teliti terlebih dahulu. Hanya pembinaan ini dianggap inovatif, termasuk kadbod dan kadbod yang digunakan semula.

Kerja-kerja yang dihasilkan ditubuhkan sangat cepat

shigeru ban rumah seni bina moden

Rumah dari dalam

seni bina moden arkitek jepun shigeru larangan

 Di kawasan krisis, ini adalah model kerja yang sangat berguna. Kerana anda boleh membina bangunan tersebut dengan cepat dan mereka dapat bertahan dalam setiap cara. Ini sama sekali tidak kebetulan. Lagipun, struktur bencana sangat penting dalam jangka panjang dan, menurut ramalan, mereka akan menjadi lebih dan lebih penting dari masa ke masa. Perkara yang baik tentang seni bina Shigeru-Ban ialah ia bersesuaian dengan alam semula jadi. Arkitek menggunakan kuasa ini dan itu merupakan transformasi penting dalam seni bina moden dan Jepun global. Setakat ini, ini seolah-olah menentang alam semula jadi. Sekarang seseorang berusaha untuk mewujudkan kestabilan dan hidup dalam harmoni dengan alam semula jadi.

Di sini anda dapat melihat rumah itu

shigeru larangan rumah karton seni bina jepun

 Seni bina Teahouse

karton shigeru larangan seni bina moden

Ini bukan hanya berfungsi untuk kes "mendesak"

Paling penting adalah karya-karya Shigeru-Ban, juga mengenai perkembangan desain interior Jepun. Kerana karya-karyanya tidak jauh lebih cepat daripada membina bangunan di kawasan krisis. Dia membuat banyak percubaan yang berjaya, walaupun di bawah keadaan biasa merancang dan mencipta bangunan bagi pengguna untuk membuat lebih selesa dan menyeronokkan.

Seni bina yang bergaya

seni bina jepun seni bina moden larangan shigeru

Rumah kecil tetapi selesa

Rumah seni bina Jepun rumah seni bina moden kecemasan

Di samping itu, estetika reka bentuk dalaman Jepun dan pencapaian antarabangsa akan memberi manfaat sama. Yang pertama dibawa ke tahap yang baru dan tinggi.

Bukti bergambar mutlak untuk pencapaian ini ialah penyertaan ruang yang luas dan lapang dengan pintu gelangsar, pintu gelangsar dan belayar putih yang membentuk sudut Langit Rumah Tirai

seni bina jepang arkitek terkenal arkitek moden

Ciri-ciri lain yang menarik

Lebih banyak lagi boleh dikatakan mengenai penulis dan kepentingan mereka untuk seni bina - di dalam dan di luar. Itulah sebabnya kami hanya ingin mencadangkan beberapa aspek inovatif yang menjadikannya berbaloi untuk membaca lebih lanjut.

Pertama, dia dapat menemui substitutabilitas kertas dan buluh untuk rumah-rumah seni bina Jepun dan pedalaman. Kerana sebilangan bentuk boleh dilakukan dengan baik dengan kedua-duanya. Jadi anda boleh membuat keputusan bergantung kepada rantau ini, penyelesaian mana yang lebih sesuai dengan sumber-sumber rantau ini.

Beliau juga merupakan salah satu daripada yang pertama untuk mengintegrasikan elemen kediaman yang biasa dalam pembinaan perindustrian. Sebuah perkhidmatan yang tidak dapat diterima dengan segera oleh para pelanggan, tetapi yang jelas ramah kepada para pekerja. Beliau juga mengambil aspek reka bentuk dalaman dan Jepun dari abad yang lalu. Dia membuktikan bahawa juga barang-barang yang dihasilkan oleh siri boleh kelihatan sangat menarik dengan aplikasi mengejutkan. Kesan psikologi dan sosial yang pelbagai dan menenangkan. Jadi kita akan memuji meritnya dalam satu ayat.

Reka bentuk dalaman dalam gaya Shigeru-Ban

shigeru larangan perabot hiasan ruang tamu

Reka bentuk dinding dalam optik konkrit

larangan seni bina moden larangan shigeru